Rihanna



Tam adı Robyn Rihanna Fenty olan 20 Şubat 1988 doğumlu şarkıcı, küçük bir ada ülkesi olan Barbados'un Saint Michael bölgesinde dünyaya geldi. Barbadoslu babası Ronald Fenty ve Guyanalı annesi Monica Fenty'nin en büyük çocukları olan Rihanna'nın, Rorrey ve Rajad adında iki erkek kardeşi bulunuyor.



Rihanna, ilkokulu kendi ülkesinde, Charles F. Broome Memorial Okulu'nda tamamladı. Ardından, iki sınıf arkadaşıyla birlikte ilk müzik grubunu kuracağı, ülkenin dilbilgisi eğitimi veren okullarından Combermere'e girdi. 2004 yılında Miss Combermere güzellik yarışmasında birinci oldu ve "Combermere Okulu'nun Renkleri" gösteride sahne alarak Mariah Carey'nin "Hero" adlı şarkısını seslendirdi.



Rihanna, ilk büyük adımını henüz 15 yaşındayken, bir arkadaşı aracılığıyla müzik yapımcısı Evan Rogers ile tanışarak atmış oldu. Rogers o sırada Barbados'ta eşiyle birlikte tatil yapıyordu. Başarılı yapımcı ve ortağı Carl Sturken, Rihanna'nın ilk kayıtlarına destek olma kararı verdi. Amerika'da gerçekleşen örnek kayıtlar, çok sayıda kayıt şirketine gönderildi.



Söz konusu kayıtlardan biri de Jay-Z'ye ulaştırılmıştı. Jay-Z, Rihanna'yı, sözleşmesine imza atacağı ilk şirket olan Def Jam Records'la bir araya getirdi.
Genç şarkıcı, en çok etkilendiği isimler arasında Alicia Keys, Beyoncé Knowles ve Fefe Dobson'ı, bir diğer ilham kaynağı olarak da Karayip geçmişini gösteriyordu.
İlk Albüm: Güneşin Müziği



Rihanna'nın ilk albümü, 30 Ağustos 2005 tarihinde beğeniye sunuldu. "Music of The Sun" ("Güneşin Müziği") adlı çalışma, tüm dünyada büyük beğeni topladı. 11 Ekim'de çıkan ilk tekli "Pon de Replay", hem Amerika Billboard 100 Listesi'nde hem de İngiltere Tekliler Listesi'nde ikinci sıraya kadar yükseldi.



Bestesini, Rihanna ile birlikte yapımcılar Carl Sturken ve Evan Rogers'ın yaptığı parça, müzik listelerini altüst etmiş olsa da, albüm, dünyaca ünlü müzik dergisi Rolling Stone'dan, 5 üzerinden ancak 2,5 puan alabilmişti. Gerekçe, tarzın pek de özgün olmadığı ifadesiyle açıklanmıştı.




"Music of The Sun", Amerika ve Kanada'da toplam 500.000'in üzerinde satış rakamına ulaşarak RIAA'nın altın sertifikasına layık görüldü ve bu ülkelerin listelerinde ilk 10'a yerleşti. Tüm dünyadaki satış rakamı ise 2 milyonu aştı.
Albümün ikinci teklisi, "If It's Lovin' That You Want", "Pon de Replay" kadar olmasa da iyi bir çıkış yaparak Amerika Billboard Listesi'nde 36., İngiltere Listesi'nde ise 11. sırada yer aldı.



Yalnız Japonya'da yayınlanan üçüncü tekli "Let Me" ise, bu ülkenin listelerinde 8. sıraya kadar yükselme başarısını gösterdi.



"Benim Gibi Bir Kız"
"A Girl Like Me" ("Benim Gibi Bir Kız") adlı ikinci albümü raflardaki yerini aldığında, genç kız henüz 18 yaşındaydı. Müzik listelerine Amerika'da 5., İngiltere'de 4. olarak giriş yapan albümün ilk teklisi olan "SOS", kısa sürede Billboard Listesi'nin zirvesine çıktı ve genç şarkıcının ilk "bir numarası" oldu. Amerika'da geçerli olan ve Billboard'a göre belirlenen "En İyi Dijital Şarkılar" listesinin ilk sırasında da bu parça yer aldı.



Avustralya listelerinde de durum değişmezken, şarkı, İngiltere'de ise ikinci sıraya yerleşti.



"A Girl Like Me" albümünün ikinci teklisi olarak "Unfaithful" ("Vefasız") adlı parça seçildi. R&B şarkıcısı Ne-Yo tarafından yazılan şarkı, Amerika ve İngiltere'de yine ilk 10'da yer aldı.



Üçüncü tekli olan "We Ride" ise Amerika'da aynı başarıyı gösteremedi. Billboard 100'e giremeyen çalışma, Hot Dance Club Play Lisetsi'nde birinci olurken, İngiltere'nin En İyi 20 Tekli Listesi'nde ise 17. sırada yer buldu. Albümün dördüncü teklisinde sürpriz bir konuk vardı. Rihanna'nın, Sean Paul ile birlikte seslendirdiği "Break It Off" adlı parça, 19 Şubat 2007'de dijital ortamda beğeniye sunuldu. Genç şarkıcı, o dönemde ayrıca, P&G'nin kadın deodoranı "Secret" için Pussycat Dolls'dan tanıdığımız Nicole Scherzinger ile birlikte "Winning Woman" ("Kazanan Kadın") şarkısını seslendirdi.



İlk oyunculuk deneyimini ise 8 Ağustos 2006'da vizyona giren Steve Rash imzalı "Bring It On: All or Nothing" filmiyle yaşadı. Sonrasında da Amerika'nın sevilen dizilerinden "All My Children"ın bir bölümünde boy gösterdi.
2007 ve Yeni İşbirlikçiler!



Rihanna, üçüncü albümünün çalışmaları için, Ne-Yo, Stargate ve Timbaland gibi isimlerle stüdyoya girdi. "Good Girl Gone Bad" ("İyi Kız Kötüleşti"), 5 Haziran 2007'de raflardaki yerini aldı. Jay-Z destekli ilk tekli olan "Umbrella" ("Şemsiye"), 29 Mart'ta beğeniye sunuldu ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkede listebaşı olmayı başardı. İngiltere'de tam 10 hafta boyunca sürekli olarak zirvede yer aldı.



Son 13 yılın rekoru olan bu performans, ikinci tekli "Shut Up and Drive"ı ("Sus ve Sür") bir ölçüde gölgede bırakmış oldu. Parça, Billboard Hot 100 Listesi'nde 15. sırada yer alabildi. Üçüncü tekli olan ve yalnız Kanada'da satışa çıkarılan "Don't Stop The Music"i ("Müziği Durdurma"), Ne-Yo katkılı dördüncü tekli "Hate That I Love You" izledi.




Genç şarkıcı, şimdiden başarılarla dolu parlak kariyerini gelecek yıllara taşıyacak ve popüler müzik dünyasının ölümsüz isimleri arasına girecek gibi görünüyor. Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz...

0 Comments:

Post a Comment



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa