18 Aralık 1980 tarihinde Staten ısland / New York'da Ekvatorlu Fausto ve Irlandalı Shelly'nin kızı olarak doğdu.



Christina, sahnelere 6 yaşında iken okuldaki yetenek yarışmalarına katılarak başlamıştır. 8 yaşındayken 'Star Search' yarışmasına katılmış, 12 yaşında içlerinde Britney Spears, Justin Timberlake gibi ünlülerin de yer aldığı The New Mickey Mouse Club'a katılmıştır. Ardından 2 yıl sonra kendi asıl müzik kariyerine Japon Sanatçı Keizo Nakanishi ile yaptığı 'All i wanna Do' ile başlamıştır.



Ardından, Disney'in Mulan filmi için aradığı soundtracki, Christina oturma odasında bir demo (reflection) hazırlayarak yollamıştır ve demo hemen kabul edilerek RCA Records ile anlaşma imzalamıştır. Ardından Christina Debut albümü olan Christina Aguilerayı çıkardı. Albümdeki 'Genie in a Bottle', 'What a Girl Wants' , 'Come on over baby' gibi hitlerini aylarca 1 numaradan indirmedi.Böylece yılın en iyi yeni sanatçısı Grammy'sini kolayca göğüsledi.




2000 yılında Christina Aguilera albümünün ispanyolcası denebilecek bir albüm olan Mi Reflejo çıktı.Albümde Christina Aguilera albümünün hit şarkıları olan 'Genie in a bottle' - 'Genio Atrapado' , 'Come on over' - 'Ven Conmigo', 'What a girl wants' - 'Una Mujer' gibi İspanyolcaları yapıldı.Bunların yanısıra albümde El Beso Del Final,Contigo En La Distancia,Cuando No Es Contigo ve Falsas Esperanzas gibi yeni şarkılarıda bulunuyordu.Bu Albümle Christina 2001 yılında Latin Grammy ödülü aldı.



2001 de ise Ricky Martin ile birlikte 'Nobody Wants to be Lonely' düetini yaparak billboard listelerinde 11 numaraya kadar yükseldi.Christina bunun yanı sıra tüm dünyada listelerde 1 numara olan Moulin Rouge filminin soundtrack'i 'Lady Marmalade'yi Pink,Mya ve Lil kim'le seslendirerek yılın en iyi pop işbirliği Grammysine de sahip oldu.
Christina Aguilera, MTV Video Müzik Ödülleri 'Hurt' performansı
Büyüt
Christina Aguilera, MTV Video Müzik Ödülleri 'Hurt' performansı



2002 yılına gelindiğinde ise Christina 'Christina Aguilera' albümünden çok farklı olan 'Stripped'ı yayınladı. Bu albümle Christina kendisinin aslında önceden dinlediğimiz Christina'dan çok farklı olduğunu öne sürdü. Albümün çıkış singleı 'dirrty' ile birçok kişi tarafından dışlanıp küçük görülürken birçok kişi tarafından da tam bir diva olarak adlandırılıyordu.'Dirrty'nin ardından Christina 'Beautiful'u ikinci single olarak yayınladı. Tam tersine 'dirrty'de onu aşşağılayanlar bu şarkıyla onu daha çok anlamaya başlamışlardı. Şarkı birçok ülkede 1 numara kadar yükseldi. Bunların ardından rock soundlu 'Fighter' şarkısıyla birçok kişi tarafından tam olarak benimsendive albüm satışlarını 3'e katladı.Fighter'ın ardından ise kadınlarıda kendi safına çektiği 'Cant hold us down'u yayınladı.Son olarak ise insanların kendilerin güvenmesini ögütleyen 'The voice within' parçasıyla Stripped albümünü iyi bir satış grafiğiyle tamamladı.



2003 yılında ise tüm zamanların en konser işbirliğinde Justin Timberlake ile birlikte 'Justified & Stripped' konserlerine çıktı.Bu konser Justin'den çok Christina'nın işine yaradı.

2006 yılındaki yeni ve şu ana kadarki en başarılı ilk hafta satışı yapan albümü BACK TO BASİCS'e kadar Christina dünyaca ünlü birçok sanatçı ile düetler yaptı.Andrea Bocelli ile 'Somos Novios'u, Herbie Hancock ile bir Jazz Klasiği olan 'A song for u'yu,Nelly ile yeni albümdeki tarzının sinyallerini veren 'Tilt ya Head Back' gibi şarkıları seslendirerek bu sanatçıların albümlerine katkı sağladı ve 2004 yapımı Shark Tale filminin soundtracki olan 'Car Wash'ı Missy Elliot ile birlikte seslendirdi.

13 Ağustos 2006 tarihinde tüm dünya ile aynı anda Türkiye'de de satışa sunulan BACK TO BASİCS albümü eleştirmenlerden şu ana kadar alamadığı en iyi yorumları topluyor.Albüm Amerika ve İngiltere albüm listelerine 1 numaradan giriş yaptı. İlk singleı 'Ain't No Other Man ' ile Amerika'da altı İngiltere'de üç numaraya kadar yükseldi. 2.klibi albümün en iyi balladlarından olan Hurt oldu sirk temalı olan bu klip şimdiden listeleri zorluyor.P.Diddy ile olan TELL ME parçasının klibide pek yakında çıkacak.


Profili

* Müzik prodüktörü Jordan Bratman ile evli.

* Ses türü Spinto Soprano.

* 3,6 oktav (4 oktav) sese sahip.

* Sarışın ve mavi gözlü.

* Boyu 1.59 m.

* Whitney Houston,Etta James ve Billie Holiday hayranı.

Dvdleri

* 1999: Genie Gets Her Wish #1 ABD platinum belge
* 2000: My Reflection #1 ABD altın belge
* 2004: Stripped Live in the UK #3 ABD platinum belge

Başarıları

2000 - Grammy ödülü (En iyi çıkış yapan sanatçı)
2000 - Billboard müzik ödülleri (yılın bayan sanatçısı)
2000 - Billboard latin müzik ödülleri (yılın pop albümü)
2000 - Latin Grammy ödülü (en iyi bayan pop albümü)
2001 - Dünya Müzik Ödülleri (En çok satan latin bayan sanatçı)
2001 - Mtv video müzik ödülleri (En iyi film videosu)(lady marmalade)
2001 - Mtv video müzik ödülleri (Yılın en iyi videosu)(lady marmalade)
2001 - FHM Dergisi (En seksi 20. kadın)
2001 - Grammy ödülü(En iyi pop işbirliği)(lady marmalade)
2002 - Stuff Dergisi (En seksi 13. kadın)
2003 - Maxim Dergisi (En seksi kadın)
2003 - TEEN people choice ödülleri (En iyi şarkı sözü)(beautiful)
2003 - Mtv Avrupa ödülü (en iyi bayan sanatçı)
2004 - Maxim Dergisi (En seksi 3. kadın)
2004 - Grammy ödülü(En iyi pop vokal kadın sanatçı)(beautiful)
2004 - Glamour dergisi (yılın bayanı)
2004 - Mtv asya ödülleri (yılın bayan sanatçısı)

0 Comments:

Post a Comment



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa